Oreščki niso samo orehi in lešniki, ki so jih naše babice uporabljale pri peki prazničnih slaščic. Oreščki so bili takrat rezervirani predvsem za peko potic in rogljičkov z lešnikovim ali orehovim nadevom. Včasih so se znašli tudi v rojstnodnevni torti. Ljudem ni padlo na pamet, da bi jih kar zobali vsak dan. Morda tudi zato, ker jih ni bilo v obilju in jih je bilo treba prihraniti za posebne priložnosti. Danes je slika precej drugačna. Na vsakem koraku nam trgovine ponujajo zelo veliko različnih vrst oreščkov. Pri nas imamo na voljo toliko vrst, da se včasih težko odločite, katere bi kupili. Najbolje je, da poskusite različne in nato ugotovite, kateri vam najbolj teknejo.
Oreščki so nedvomno kalorični, a vam z zmernim uživanjem ne bodo povzročali sivih las zaradi nabiranja odvečnih kilogramov. Obetate si lahko celo nasprotni učinek, saj vas bo nasitilo že nekaj oreščkov, ki vam bodo preprečili, da ne boste kasneje v navalu lakote pograbili cele čokolade in jo naenkrat pojedli. Oreščki imajo še eno dobro lastnost. Namreč, nasitijo vas za daljši čas v primerjavi z živili, ki vsebujejo sladkor. Vzrok za to tiči v njihovem bogastvu z vlakninami, ki veljajo za nepogrešljiv element v zdravi prehrani. Prehranski strokovnjaki ugotavljajo, da zaužijemo v sodobni prehrani povprečno premalo vlaknin.
To pa ima zelo nezaželene posledice na naše zdravje. Zelo veliko ljudi ima zaradi tega težave zaradi zaprtja in lenega črevesja. Poleg tega, bi nam oreščki lahko pomagali znižati povišan holesterol in maščobe v krvi, kar danes pesti več kot polovico prebivalcev razvitega sveta. Nekateri pa se morajo oreščkom izogibati. Tukaj imamo v mislih predvsem tiste ljudi, ki imajo težave z alergijami ali pa kronično vnetje želodčne ali črevesne sluznice. Večina ljudi pa lahko oreščke uživa brez težav in si z njimi na zdrav način popestrijo vsakodnevni jedilnik.